22 de juny 2012

Tapa "Marc de fotos"

Sé que ja és un poc tard, però així ja les tenim per a un altre any. Anna Garcia m'envia unes tapes senzilles però molt vistoses i divertides per aquest últim trimestre:

Hola Estrella!

Aquest any he tingut un any una mica liat i quasibé no he tingut temps de col.laborar en aquest fantàstic bloc. 

Us faig arribar la proposta de tapa d'àlbum, de les mestres d'Educació Infantil de l'escola Pirineu. La tapa és un marc de fotos on hi posarem una foto de cada grup.
El material es diu "fischer tip", s'enganxa fent una passada damunt una bayeta humida, nosaltres l'hem fet servir per fer un marc de fotos, però també es poden fer figures amb volum i el que es vulgui... Espero que us agradi i per qui encara no sàpiga que fer la veritat és que és fàcil, ràpid i vistós.

Bon final de curs a tots/es.
Aquest material també és molt bo per desenvolupar la creativitat fent escultures com diu Anna i és molt fàcil d'utilitzar:

Projecte "Les bruixes"

Carmen Ferrer ens envia el seu material del projecte de les bruixes que va fer amb els seus alumnes:


A més, també he fet una petita cerca per ampliar la informació:

16 de juny 2012

Decoracions aquàtiques

Mercedes Piqueras ens torna a enviar els seus murals, aquesta vegada són per decorar l'escola cara a l'estiu:

Hola Estrella,

aquesta idea està treta d'una altra col·laboradora d'Idees Magistrals, que va posar una foto d'uns peixos fets amb globus.
Jo he amplificat la idea base, afegint meduses i polps fets amb llana, esponges de bany i globus com veuràs per les fotos.
També he volgut fer una espècie de MUSEU DEL MAR, on es barregen imatges de vaixells, pescadors, o peixos amb poemes com el de Rafael Alberti i cançons infantils com "había una vez un barquito chiquitito".
Per a fer aquesta espècie d'ona marina amb escuma blanca he utilitzat una brotxa redona la qual he "malfet" abans de pintar, així els pèls perden la seua gràcia i la brotxa queda com a oberta. En la paleta de pintar tenia els 3 colors que he utilitzat, dos tons de blau i el blanc. Així, segons anava pintant, banyava la brotxa al meu antull, per a crear aquest efecte d'ones del mar.
Després, en un altre racó he posat un cartell vertical on està la cançó estrella "peix peixet de la canya, de la canya...." i hem posat més peixos globus i una canya de pescar que he trobat en un "TOT100". En la part de baix, unes algues perquè els xiquets puguen tocar la suavitat del feltre verd.
I un polp amb una explosió de colors.
Quin munt d'idees! A mi m'han encantat els polps i les meduses! I les algues per tocar? Genials!!

15 de juny 2012

Una orla per escoltar, una orla diferent

Carme de "Fer de mestres" va publicar fa uns dies una entrada molt interessant per realitzar una orla alternativa: Escoltem l'orla de fi de curs (II). I ella mateixa s'ha oferit per compartir-la en aquest bloc:

Vull compartir amb tu i els teus blocaires l'Orla per Escoltar. Crec que és un recurs poc utilitzat i segurament útil per a mestres amb alumnes que per alguna discapacitat no poden gaudir de l'orla convencional o per a qui vulgui viure l'experiència de compartir amb els infants la tecnologia del món sonor amb la gravadora digital.

Bàsicament es tracta de gravar els alumnes: han de saludar, presentar-se, explicar què han aprés durant el curs, què els ha agradat més de fer i cantar una cançó amb la resta de companys/es. Després la mestra grava unes frases de comiat. Finalment, es fa un muntatge amb tot per poder donar-lo a les famílies amb un CD o penjar-lo al bloc d'aula.


Com bé diu Carme, es poden apreciar els diferents nivells d'adquisició de llenguatge oral. És un recurs interessant pels mestres perquè ajuda a realitzar l’avaluació de la parla i poder detectar els infants que mostren dificultats a l’hora d’articular alguns sons.

Per més informació, visiteu el seu article: Escoltem l'orla de fi de curs (II).

07 de juny 2012

Eterna primavera!

Aquesta Mercedes Piqueras sí que és una gran hiperactiva! No para ni un segon! La nostra mamà d'honor ens vol mostrar totes les creacions primaverals que ha creat. Només dir que són xulíssimes i molt vistoses!

CARTELL PRIMAVERA
Materials:
  • Entretela de color verd (ella la va comprar al Vidal Papers, hi ha de molts colors i el metre lineal és baratet)
  • Garlanda de floretes
  • Folis grocs
  • Pintura témpera lila
  • Brotxa
  • Paper de regal amb motiu floral
  • Silicona calenta i cola en barra
  • 2 rotllos de cartró de paper d'al·lumini
Elaboració:
  1. Tallar totes les flors de la garlanda per a separar-les. Enganxar-les amb silicona a l'entretela verda de forma saltejada.
  2. Agafar els folis grocs, doblegar-los per la meitat i tallar-los. Pintar a sobre amb la témpera unes lletres a traços, imitant l'estil japonés.
  3. Retallar diverses flors del paper de regal i enganxar-les amb la cola en barra.
  4. Enganxar amb bluetack el paper a l'entretela.
  5. En els dos extrems, embolicar els rotllos de cartró i tirar unes gotetes de silicona.
  6. Per fixar a la paret, es pot utilitzar velcro de pegar. Així quan passa la primavera es guarda fins un altre any.

FLORS DE DIVERSOS TIPUS
Materials:
  • Goma eva de color blanc, verd i roig
  • Silicona calenta
  • Rotllo de baieta de cuina groc
  • Palets de broqueta
  • Pintura verda
  • Tisores que tallen amb formes
  • Tisores normals
  • Retolador permanent verd
Motlles de totes les flors

ROSES GROGUES FETES AMB BAIETA
Amb la finalitat de poder abaratir el cost d'aquesta manualitat, enlloc d'utilitzar feltre, es pot emprar baieta de les quals tenim a les cases per a netejar. A més és molt més fàcil de tallar i manipular. Mercedes va comprar un rotllo gegant en un tot euro xinés.

Elaboració:
  1. Fer un motlle en cartró amb forma de cor, al qual li tallarem la punta.
  2. Dibuixar moltes vegades el cor. Si es fan diverses grandàries, podrem utilitzar les menudes per a l'interior i les grans per a l'exterior.
  3. Pintar de verd els palets de broqueta. Una vegada secs, enganxar en la punta del pal un trosset de retall per tapar-lo.
  4. Anar enganxant pètals, un al contrari de l'altre, amb una goteta de silicona calenta, repetint per formar l'estructura de la rosa.
  5. Finalment, es pot afegir amb feltre verd alguna fulla. Amb retolador permanent verd fer el dibuix dels nervis de la fulla.

"CHUZOS" GROCS DE BAIETA
Elaboració:
  1. Simplement cal tallar un rectangle allargat com es veu en la foto dels motlles i doblegar-lo.
  2. Enganxar diversos talls amb una distància d'un dit.
  3. Començar des de dalt cap avall a enganxar-ho al pal de broqueta.

CALES, MARGARIDES I ROSES DE FOAM O GOMA EVA
 Elaboració:
  1. Veure de nou la foto dels motlles.
  2. Per a fer margarides n'hi ha prou amb dibuixar un cercle i tallar amb unes tisores d'aquelles que tenen un dibuix que en tallar deixa una forma. Fer un petit forat amb el pal de broqueta, tirar silicona i tapar el pal amb un trosset de baieta groga (es pot utilitzar una moneda de 2 € com plantilla).
  3. Per a les cales, primer tallar un cercle i després doblegar-lo per la meitat. Tallar un troç que serà el que li donarà forma de cor. Enganxar al pal per on marca segons la foto dels motlles, però abans cal folrar el pal amb un troç de baieta groga, que farà de pistil.
  4. Les roses de goma eva segueixen el patró descrit anteriorment.

ORLA PRIMAVERAL
Mercedes comenta que podria ser una manualitat per a xiquets que comencen a utilitzar les tisores. Jo pense que també podrien ser els mateixos alumnes els qui dibuixaren la seua pròpia flor i després juntar-les totes en un mural per la porta de l'aula per exemple.

Materials:
  • Plantilla de la silueta de la flor en una cartolina
  • Fotos de carnet dels alumnes
  • Cola en barra
  • Pintura verda i pinzells
  • Flors fetes amb baieta de cuina
Elaboració:
  1. Dibuixar en cartolines de colors la flor utilitzant la plantilla i retallar-la.
  2. Enganxar les fotos de carnet a les flors retallades.
  3. Enganxar les flors en un full o cartolina i pintar les tiges i fulles amb pintura verda.
  4. Pintar amb dos tons de verd tota la riba de l'orla.
  5. Enganxar les flors de baieta groga per donar-li un aspecte bonic de trepadora.
  6. També es pot decorar amb diferents animalons: abelles, marietes, papallones...

AMETLLER
Aquest és l'ametller que ha fet Mercedes utilitzant una tècnica que vaig compartir al facebook: fent estampacions amb el cul d'una ampolla de refresc:
Ella li ha afegit altres elements i també ha quedat xulíssim:

Haveu vist quina quantitat de coses per fer durant la primavera? Moltes gràcies Mercedes per donar-nos tantes idees!

Sumar és un joc!

Núria Vinyals ens envia una altra activitat molt divertida utilitzant el mateix material de les flors reciclades per les finestres. Aquesta vegada treballem les mates!

A la classe hem fabricat un joc que ens permet sumar i passar-ho bé.
Hem utilitzat cartrons de fruita, d'aquells que es fan servir com a separadors, els hem pintat amb pintura témpera de tots colors i una vegada secs hi hem enganxat un nombre a cadascun. Ja està a punt.
Podem jugar sols o per parelles (i també més persones si voleu). Necessitem dos taps de plàstic per cadascú.
Tirem primer un tap i després l'altre i fem la suma de punts que ens ha tocat. Ja pot tirar el company i fer la mateixa acció.
És una activitat de reciclatge, de plàstica, de llenguatge plàstic i matemàtic, d'estratègia i punteria i ens proporciona una bona estona per passar amb amics o la família.