30 de desembre 2016

Avui llegim: "El día que el mundo amaneció al revés"

Abans de finalitzar l'any, estrene secció nova gràcies a Boolino. Cuentos infantiles y juveniles que em va oferir participar al seu programa Boolino Friends. Es tracta d'una col·laboració on m'envien llibres i jo vaig escrivint ressenyes per valorar-los al meu bloc.
Avui tinc entre les mans "El día que el mundo amaneció al revés" d'Eva Moreno Villalba guanyador del Premio Boolino de Narrativa Infantil 2016. És una història ideal per xiquets/es a partir de 8 anys de 120 pàgines totes elles carregades d'un llenguatge senzill i divertit, molt proper als infants.
Sincerament, la seua lectura ha sigut d'allò més àgil, enganxant-te des del primer moment. Narrat en primera persona descobreixes a través dels ulls de Berto, un xiquet de 4t de primària, que un matí el món s'ha tornat boig. Els seus pares i tots els altres adults es comporten com si foren xiquets d'infantil. Per un dia, petits i grans canvien totalment el rol i, amb l'ajuda dels seus amics, Berto viurà una emocionant aventura que li ajudarà a madurar i entendre un poc més el món en el que viu.
Una cosa que m'ha encantat és com l'autora crea un cert paral·lelisme d'aquesta catàstrofe amb altres, comparant-la des d'un tsunami fins a invasions zombis. Exposa totes les coses bones, com que no han d'anar a l'escola, a través de Daniel, el personatge entremaliat en qui pense que s'identificaran més els petits lectors, ja que tot li pareix genial i no vol que torne a la normalitat; però també existeixen els aspectes negatius i altres temptacions que els protagonistes han d'anar superant.

Aquest relat ens ensenya alguns valors importants com la responsabilitat, l'esforç i l'empatia. És interessant veure com, poc a poc, van superant les seues pors, van fent-se conscients dels seus errors descobrint quines alternatives podien haver triat, van sentint l'obligació d'ajudar de forma desinteressada als altres i gràcies a que van actuant correctament aconsegueixen les compensacions merescudes.
Estic segura que, en un temps, serà una de les lectures que els faré a les meues filles. Fàcil, ràpida, intrigant i divertida.

09 de desembre 2016

I si reaprofitem postals de nadal?

Tots els nadals a "La Mola" elaborem postals per compartir amb tot l'alumnat de l'escola. Com ja vaig explicar anteriorment, són anònimes i es reparteixen a sorts als diferents xiquets i xiquetes que se les emporten juntament amb les notes l'últim dia. Aquesta és la forma que tenim de felicitar el nadal.

Una idea rondava per l'ambient...
Al poble hi ha una associació solidària d'anglesos "The Friends of Alcossebre" que col·labora amb l'escola de diverses formes i sempre ens porten un munt de postals que ja no necessiten. Des del 2014, va sorgir la idea de reutilitzar-les per crear les nostres partint de retalls dels dibuixos que més els agradaren als xiquets/es. Avui us mostre la que vam fer aquell any els meus alumnes de 5 anys.
Només necessitem una cartolina tamany A5 doblegada per la meitat, els retalls de les postals, pegament i alguns gomets en forma d'estrela per fer la portada.

A l'interior el missatge és el mateix per a tots: "CEIP La Mola us desitja bones festes" i la decoració és lliure. Nosaltres vam utilitzar retoladors daurats i platejats per fer dibuixos relacionats amb el nadal al gust.
M'encanta com de vistosa va quedar per dins i la creativitat que van mostrar els alumnes a l'hora de dibuixar.
Què us sembla aquesta idea per reciclar i reutilitzar postals que anaven a parar al contenidor?

07 de desembre 2016

Recomanem "Musicanna"

Anna Lucini, compositora que va compartir en aquest bloc algunes de les seues cançons, està d'estrena amb la seua nova web Musicanna!

No ha parat d'enviar-me fantàstiques cançons per cantar amb els nostres alumnes: El dofí, La vaca, El cigne blanc, El llop, El mussol, Ets com ets, sóc com sóc... En té un munt! I jo no vaig poder publicar-les per aquell temps que el bloc va estar més inactiu. Però ella ha fet un gran treball i les ha reunides totes aquestes i més!
Si visiteu la secció de "cançons", trobareu el llistat on poder escoltar-les, veure les lletres, imprimir cartells per a l'aula i, fins i tot, descarregar l'audio sense cost algun. És genial trobar gent amb aquesta filosofia: "Crec que la música és perquè els infants la gaudexin i per això les cedeixo gratuïtament a qui les faci servir pels infants."
A més a més, presenta un material nou: "Contes verticals". Com ella mateixa em va explicar "són adaptacions de contes populars, clàssics o d'altres fets amb roba i en format titelles per els més menuts. És un bon recurs per treballar el llenguatge oral a través dels contes, els mestres, educadors, avis, mares... podran explicar el conte a la seva manera ajudats dels personatges i els infants hi poden jugar tot explicant el conte, representant-lo amb els titelles o inventant una nova història."
Aquestes són només algunes de les coses que fa. Visiteu Musicanna per saber-ne més!

04 de desembre 2016

Manualitats nadalenques amb material reutilitzat

Ja sabeu que m'encanten les manualitats i més si són reutilitzant material. Una experta amb això és Sharita que em va enviar, ja fa prou temps, unes propostes que són ideals per guarnir els arbres de nadal.
La primera està feta amb un tap de suro. "Ací t'envie una manualitat ben senzilla i neta que, amb poca o gens d'ajuda, poden fer els xiquets i xiquetes a les escoles i que por tindre mil i una interpretacions, perquè a banda del tap de suro, les agulles de cap i la cinta per penjar, la resta de material pot ser molt i molt diversa: sobres de tela, llana, cintes, xinxetes, paper de regal..."
Si voleu saber com s'elabora, visiteu el seu bloc al següent enllaç:

En la segona, va utilitzar un envàs d'Actimel"T'envie un ninot de neu molt fàcil de fer, barat i "reciclós". El tutorial està al meu bloc. Hi ha ja molts per la web, però jo volia "dir la meua"!"
Per saber com fer-lo, cliqueu al següent enllaç:

Finalment, en la tercera va aprofitar una càpsula Dolce Gusto. "T'envie una manualitat d'allò més senzill i barat (com de costum!) per si, com jo, algú més necessita idees-llampec per a realitzar amb la canalla..."
Per més explicacions, us podeu adreçar al seu bloc:

01 de desembre 2016

Murals per nadal

Avui us porte alguns murals de Mercedes Piqueras, una de les nostres col·laboradores més fidels. Són molt bones idees que van arribar al meu mail al gener del 2014 i que es van quedar per publicar. Els va preparar per rebre als petits alumnes de l'Escola Bressol "La Marieta" després de la tornada dels Reis.
El mural de la Caputxeta i el Llop
està inspirat en aquest conte
de Jess Stockham.
Aquell mes el van dedicar al món dels contes. És per això que en el mural principal de l'escola veiem a la Caputxeta i el Llop enmig d'un paisatge nevat, aprofitant per treballar l'hivern. Mercedes comenta que és una invitació a l'amistat. Per què no podem canviar el conte?
El fons està pintat, però els personatges són de feltre i enganxats damunt. Si es fixeu, veureu que la neu són discos desmaquilladors de cotó. Original, no?
Una altra proposta interessant que ens ensenya és el panell de desitjos per l'any nou. És una espècie de pluja de paraules d'allò que volem tindre present. Els quadres que estan en blanc és per si els pares i tutors volen escriure altres paraules que els omplin més el cor.
També van voler fer un homenatge als joguets amb un parell de murals. Tenim una xiqueta dormint amb tots els regals que li han portat els Reis en la nit màgica.
I com no, un gran arbre on habiten els follets màgics. Són els follets dels joguets, que reben el llistat, emboliquen i preparen en els seus tallers les il·lusions del tots els xiquets i xiquetes.
I fins ací totes les propostes. Personalment, he trobat molt interessant el panell dels desitjos. M'encanta la filosofia i el toc vintage que té. Hauré de posar-lo en pràctica en algun moment...

28 de novembre 2016

Portaespelmes amb CDs reciclats

Arriba una temporada de recuperar antics mails de col·laboradors/es que en el seu dia es van quedar al tinter. Aquests pròxims dies aniré publicant diverses idees per a fer durant l'hivern o el nadal.
Avui li toca el torn als portaespelmes de Cyra Garrido que em va enviar a la meua safata allà pel 2013!! Són senzills de fer i queden molt vistosos. S'han utilitzat CDs decorats, alguns pintats previàment i altres no, on porten enganxat un ciri o espelma. Un poc de purpurina i un escurapipes nadalenc fan la resta.

Em pareixen ideals per vendre-los al Mercat Solidari que fem a l'escola tots els nadals. Veritat que són bonics?

26 de novembre 2016

"Un hivern de colors"

Què tal? Triant i preparant les cançons per al festival de nadal? Jo també. I enguany, he fet un petit descobriment! Buscant buscant, ja que volia canviar de repertori i innovar un poc amb les nadales que solem cantar a infantil, va arribar de casualitat a les meues mans (millor dit, ulls) un nou CD de música a través d'un grup de facebook. De seguida em vaig posar en contacte amb els autors per sol·licitar-los una còpia i més informació.

"Un Hivern De Colors" és un projecte musical que neix de la mà de la cantant Anna Llopart i el productor Xavi Gonzàlez Cabré. Junts han creat un CD de 14 cançons de Nadal i hivern, escrites en català, de ritmes i estils molt diferents, on també s'inclouen les versions sense veu per a poder cantar-les.

La idea original va sorgir de la necessitat d'Anna Llopart, mestra d'educació musical, de crear nous continguts per a les seves classes. El projecte va anar creixent durant el desenvolupament amb el seu company, el pianista Xavi Gonzàlez Cabré, fins a convertir-se en un projecte discogràfic.

En aquest vídeo podeu sentir un tastet d'algunes cançons:


A l'aula hem estat escoltant-lo i als xiquets/es els encanta. Té molta varietat d'estils, hi ha cançons per a totes les edats i si fugiu de la part religiosa, és ideal. Ens ha agradat tant que hem triat 2 dels temes per representar-los: "Voldria passar un Nadal com cal" per a aquest curs i "Nadal de colors" per al que ve perquè ens costava molt triar la que més ens agradava de les 2. A més, m'he pres la llibertat de fer els cartells amb la lletra per anar treballant-la (la primera a 4 anys i la segona a 5).
Si voleu més info o contactar amb ells, podeu adreçar-se a la seua pàgina de facebook o enviar-los un mail. Estaran encantats de resoldre qualsevol dubte que tingueu.

24 de novembre 2016

Calendari escolar 2016-2017: desembre

Per al mes de desembre disposem de 2 versions (amb i sense Tió), així imprimiu el calendari que millor us s'adapte.

No us dormiu que ja tenim el nadal ahí!!

3 anys: amb lletra de pal i espai per marcar i escriure
Versió valenciana
Versió catalana

4 anys: amb lletra puntejada per resseguir
Versió valenciana
Versió catalana

5 anys: amb lletra lligada i espai per escriure, dibuixar o completar els números
Versió valenciana
Versió catalana

13 de novembre 2016

Grafisme creatiu: programació de 3 anys

Àlbum "Grafisme creatiu 3anys 15-16"
Des de que vaig publicar una entrada sobre el grafisme creatiu, ara ja fa més de 3 anys, he estat experimentant amb aquest recurs a les meues classes. El curs passat ho vaig posar en pràctica més sistemàticament i avui vull compartir amb vosaltres com va quedar la programació i alguns dels resultats de les activitats proposades.

S'ha de tindre en compte que aquesta programació:
  • Va dirigida a alumnes de 3 anys i, per tant, el material més utilitzat serà el pinzell i la pintura.
  • Està pensada per fer 1 sessió setmanal de 45 min.
  • Intervé la meitat de la classe o un grup reduït (jo ho faig quan partim el grup per anar a informàtica).

A continuació, podeu veure els resultats de cada sessió. Trobareu que falten algunes (concretament la 1 i la 8), no sé per què d'eixes no vaig fer fotos, però amb la descripció que hi ha a la programació es podeu fer una idea.

Amb aquesta forma de treballar la motricitat fina s'aconsegueix que els alumnes estiguen molt més motivats, potencien la seua creativitat i també l'autonomia. Ja podem retirar els típics quadernets de grafomotricitat on segueixen punts sense massa sentit, per passar a decorar les aules amb unes genials creacions!

24 d’octubre 2016

Calendari escolar 2016-2017: novembre

El mes de novembre arriba amb més temps. Ja sabeu que està adaptat a cada nivell, així que trieu la imatge que més us interesse i recordeu imprimir-la en A3.

3 anys: amb lletra de pal i espai per marcar i escriure


4 anys: amb lletra puntejada per ressegir


5 anys: amb lletra lligada i espai per escriure, dibuixar o completar els números

01 d’octubre 2016

Calendari escolar 2016-2017: octubre

Arriba el mes d'octubre adaptat per nivells amb les 2 versions (catalana i valenciana) i la dita corresponent! Agafeu el que necessiteu clicant a la imatge que més us convinga per poder imprimir-lo.

Feliç 9 d'octubre i bona Castanyada!! ^_^

3 anys: amb lletra de pal i espai per marcar i escriure
Versió valenciana
Versió catalana


4 anys: amb lletra puntejada per ressegir
Versió valenciana
Versió catalana

5 anys: amb lletra lligada i espai per escriure, dibuixar o completar els números
Versió valenciana

Versió catalana

10 de setembre 2016

Calendari escolar 2016-2017: setembre

Ja sabeu com anem d'atabalats els mestres al principi de curs, veritat? És per això que, de moment, vaig a publicar el mes de setembre perquè no m'ha donat temps de fer-ne més. Així tinc uns dies més per preparar millor i amb més tranquil·litat els altres mesos.

Per tant, us deixe aquesta primera pàgina per als 3 nivells d'infantil amb 2 versions: una tenint en compte el calendari valencià i l'altra el català ja que l'escola comença en dies diferents en aquestes comunitats.

Com a novetat, he afegit la dita del mes en un raconet. A l'estalviar-nos fer el cartell de les dites, conseguim economitzar espai i reduir l'ús de paper i plàstics. Qualsevol detall és bo per conscienciar en el respecte pel medi ambient ;)

Per descarregar i imprimir, només s'ha de clicar a cada imatge. Recordeu fer-ho en A3.

3 anys: amb lletra de pal i espai per marcar i escriure
Versió valenciana
Versió catalana

4 anys: amb lletra puntejada per ressegir
Versió valenciana
Versió catalana

5 anys: amb lletra lligada i espai per escriure, dibuixar o completar els números
Versió valenciana
Versió catalana