28 de juliol 2015

Un abecedari amb molta vida!

Una de les primeres coses que es fa en un aula d'infantil és col·locar un mural de l'abecedari per a que els alumnes tinguen una referència de les grafies. El passat curs, com ja tenien 5 anys, vaig pensar que el podien elaborar ells. D'aquesta manera, va sorgir la idea de fer...

un abecedari divertit, creatiu i amb molta vida!

Material necessari:
  • Cartolines grogues (tamany din-A4)
  • Pintura de diversos colors
  • Pinzells
  • Ulls grans
  • Cola blanca
  • Retolador permanent negre
Procés d'elaboració:
  1. Primerament, durant el taller de grafisme, vam fer el fons de la cartolina groga. Els alumnes tenien al seu abast tots els colors i un pot d'aigua per anar rentant el pinzell. L'única consigna va ser que havien de pintar línies horitzontals molt juntes. Tenien tota la llibertat per triar els colors i, fins i tot, fer les barreges que consideraren convenients.
  2. Una vegada sec, vaig marcar en cada cartolina el contorn de les lletres amb llapis. Els xiquets/es van pintar amb pintura negra l'interior de cada una de les lletres.
  3. Després, van dibuixar lliurement braços i cames a cada una de les grafies amb el retolador permanent.
  4. I per últim, vam enganxar els ulls utilitzant cola blanca (si ho feu amb pegament de barra acaben caient).
Us deixe un xicotet vídeo per veure millor el resultat de cada lletra:


Un apunt important: a banda de que és una activitat que ajuda a conèixer o recordar les lletres de forma més espontània, es va plantejar de forma que fora un treball totalment col·laboratiu i molt adaptat al ritme de cadascú. Va haver alumnes que van fer més fons o lletres i altres van dibuixar més detalls. Conforme anaven acabant una tasca, se li oferia una altra o, també, ajudaven als companys. A més, a l'acabar ningú podia reconèixer quina lletra era la seua perquè tots havien col·laborat en diverses d'elles. Una manera genial de treballar el respecte i la cooperació!

25 de juliol 2015

Tapa 2n i 3r trimestre: bussejant

Ací teniu la refrescant tapa que van fer els meus alumnes per guardar els seus treballs al finalitzar el curs. Com no sóc molt donada a que facen massa fitxes, vam decidir agrupar els dos trimestres junts i així va quedar la nostra carpeta/àlbum:
Tenia moltes ganes de provar aquesta tècnica de pintar amb bombolles des de que ho vaig compartir al meu pinterest. Aquesta és una de les imatge que em va inspirar:
Font de la imatge: LES PETITES TETES DE L'ART
Material necessari:
  • Cartolina turquesa i taronja
  • Foto individual de cada alumne (fer-les amb fons blanc i imprimir-les en escala de grisos)
  • Pintura de color blau (fosc i clar) i blanca
  • Sabó de rentar plats (fairy)
  • Aigua
  • Recipients o pots per fer la barreja
  • Palletes
  • Tisores
  • Pegament
  • Cinta adhesiva transparent (cel·lo)
Com no vaig poder fer fotos del procés d'elaboració, us deixe un enllaç on explica superbé com fer el fons amb bombolles. Us recomane que ho proveu amb anterioritat per saber exactament les quantitats que heu d'utilitzar. Dos consells: primer, utilitzeu algun mantell gran per resguardar la taula perquè el pringue és gran, i segon, quan més fort bufeu, més xules seran les bombolles (és fàcil que també s'embruten la cara, però els xiquets gaudeixen un munt, després una rentadeta amb aigua i ací no ha passat res! jeje).
Accedeix a l'explicació: ESPACIO LÚDICO EXPLORATORIO - Burbujas de colores para decorar tarjetas
Quan ja tinguem sec el fons, passem a retallar i enganxar la foto. Després, donem als alumnes uns rectangles de cartolina taronja on tenen marcat amb llapis el lloc per on tenen que retallar per fer les ulleres. Les enganxem envoltant els ulls. Finalment, amb la cinta adhesiva col·loquem una palleta en un lateral de les ulleres.

Com sempre, es pot donar el toc final amb una etiqueta on es veja tota la informació (veure exemple d'una carpeta acabada clicant ací).

I això és tot. S'ho van passar d'allò més bé! I mireu què graciosos van quedar ells! Per a menjar-se'ls!!!

22 de juliol 2015

Tapa 1r trimestre: un munt de regals

Encara que estem fora de temporada, veig necessari compartir algunes creacions d'aquest curs passat que vaig deixar pendents per falta de temps. És el cas de la tapa de nadal que van fer els meus alumnes de 5 anys per a la seua carpeta de treballs. Ja vaig explicar en el seu moment que nosaltres no fem el típic àlbum, sinó que dobleguem una cartolina per la meitat i grapem la part inferior i la dreta, deixant la part superior oberta per posar els fulls i altres activitats sense enquadernar. D'aquesta manera, a casa es poden veure sencers i, fins i tot, poden penjar-se els que més els agrade a la família.

Bé, com deia, així va quedar la nostra tapa:
Idea original
La meua paral·lela i jo vam traure la idea d'una imatge que vam trobar per internet i el que vam proposar als xiquets va ser adaptar-la als materials que teníem. Així que vam decidir canviar el color de la cartolina, les estrelles van passar a ser una cortina de boles de nadal i també vam decorar la part posterior de la carpeta.

A la presentació que hi ha a continuació estan tots els passos necessaris per elaborar-la. Ja veureu que és molt senzilla, els alumnes poden fer-la íntegrament sense cap dificultat.


Com haureu deduït, no tinc fotos del resultat final amb l'etiqueta. Normalment, dobleguem la punta superior dreta on l'enganxem en forma de triangle (per veure un exemple cliqueu ací).

Finalment, per a que us divertiu observant les diferents interpretacions, us mostre cadascuna de les obres d'art. A mi em van parèixer molt curioses!
Us ha agradat? Pròximament, una altra tapa!

02 de juliol 2015

Calendari del curs 2014-2015: juliol i agost

Aquesta entrada va dedicada al Ramon Àvalos, un pare i company que un dia d'estiu de l'any passat em va escriure un missatge meravellós. No podia deixar passar l'oportunitat de compartir-lo:

Hola, Estrella!

D'entrada felicitats i gràcies!

La nostra Júlia, que ha acabat P3, porta tot el curs aprenent dies i mesos gràcies al teus fantàstics calendaris que, quan cal, li costumitzo i tenim amb imants a la nevera. Ara, però, estem òrfens ja que només vas fer els mesos lectius :-(

No m'ha quedat més remei que fer-li els asèptics i seriosos calendaris que, fets amb l'Excel, jo faig servir amb els meus alumnes de l'ESO. He pensat fer-li jo alguna cosa com la teva però he desistit perquè ni en 100 anys faria res amb la gràcia, la senzillesa i la màgia dels que tu fas.

En fi, que només agrair-.te la feina i esperar que puguis repetir amb el curs vinent i els tornarem a fer servir. I si no, agrair-te la feina també perquè segur que tens moltes coses a fer, el temps és escàs i prou que has fet posant el teu treball a disposició de tothom així, per amor al arte!

Les persones com tu doneu sentit a Internet.

Una abraçada

Després de reaccionar davant la sorpresa i aconseguir escriure la meua resposta, li vaig fer una promesa: "Rebre paraules com les teues és mooooolt gratificant i sent molt no haver pensat que a casa també feu servir els materials que faig. Així que per a compensar, enguany faré el calendari complet amb els mesos d'estiu i tot. M'ho deixe apuntat per a no oblidar-me'n!!!"

Dit i fet!

A continuació, trobareu els calendaris corresponents al mesos de juliol i agost on veureu que, encara que a les aules no els farem servir, igualment he fet les 3 versions: per marcar, per resseguir i per completar. Podeu imprimir el nivell que millor us vinga clicant a la imatge corresponent.

Espere que hi hagen més pares/mares i/o altres col·lectius que ho pugueu aprofitar!

3 anys: per marcar

4 anys: per resseguir

5 anys: per completar